Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп изпраща финансовия министър Мнучин и екип от топ икономисти в Китай за търговски преговори

Стивън Мнучин и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп заяви във вторник, че ще изпрати делегация от свои топ икономически съветници в Пекин през следващата седмица в опит да бъде намерено решение на търговските спорове, които в последно време разстроиха сериозно отношенията между САЩ и Китай и разтърсиха пазарите в световен мащаб, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

"Мисля, че имаме много добри шансове да сключим сделка", отбеляза Тръмп, който определи китайския лидер Си Цзинпин като "свой приятел", но отбеляза, че остават значителни пречки за сключването на подобно търговско споразумение. "Те търгуват с нас, но ние можем да търгуваме с тях", посочи американският президент.

Американският икономически екип, който ще отпътува за Китай през следващата седмица, ще включва министъра на финансите Стивън Мнучин, търговския представител на САЩ Робърт Лайтизер, директора на Националния икономически съвет Лари Къдлоу и съветника по търговия на Белия дом Питър Наваро.

Доналд Тръмп не отбеляза по-специално кога неговият икономически екип ще замине за Пекин, но "Уолстрий джърнъл" цитира източник, запознат с въпроса, според която това ще бъде около 3 и 4 май.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна