Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврогрупата: Гърция трябва да изпълни заложените в спасителната програма реформи навреме

До края на юни трябва да има решение дали Гърция ще излезе от третата спасителна програма и да докаже, че прилагането на реформите, за които настояват кредиторите, ще продължи

Ръководителят на Еврогрупата Марио Сентено
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция трябва да изпълни заложените в спасителната програма реформи навреме. С това послание излезе Еврогрупата след ключовото заседание в София, на което се очакваше да започнат разговори за облекчаване на гръцкия дълг след края на спасителната програма през август. Ръководителят на Еврогрупата Марио Сентено обяви:
"Ние продължаваме разговорите с Международния валутен фонд за устойчивостта на гръцкия дълг и за необходимосттта от облекчаването му. Към този момент мога да кажа, че ние сме убедени, че разговорите ще продължат и ще стигнем до решение до края на програмата".

До края на юни трябва да има решение дали Гърция ще излезе от третата спасителна програма и да докаже, че реформите, за които настояват кредиторите, ще продължат да бъдат прилагани. Еврокомисарят по валутните въпроси Пиер Московиси изрази убеденост, че решението ще бъде взето в срок:

"Преди края на програмата има две изисквания, които трябва да бъдат изпълнени. Първото е да успеем да завършим прегледа на прогамата. Това е повече от изпълнимо, но все още са необходими известни усилия. Ние ще продължим да изискваме и настояваме, но не сме обезпокоени. Другият въпрос е свързан със стратегията за растеж. Ние приветстваме начина, по който е изградена и тежките и дългосрочни реформи, които са заложени в нея. Освен това ние трябва да погледнем и към периода след края на спасителната програма и да сме сигурни, че заложените реформи ще продължат", коментира Пиер Московиси.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени