Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Българи от старо време"

Александър Мутафчийски: Да се върнем към корените си, към ценностите от едно време

Янка - Станимира Василева, Хаджи Генчо - Румен Григоров, Лила - Валентина Корчакова и Хаджийката - Еделина Кънева
За осми път "Българи от старо време" е на сцената на Музикалния театър.
Режисьорът на спектакъла Александър Мутафчийски
отбелязва, че това е заглавие, което почти не е слизало от афиша на театъра, защото предполага интерес на публика от различни възрасти. 

Категоричен е, че артистите на Музикалния театър са най-универсалните за мюзикъл и оперета и за пореден път ще го докажат в премиерата на "Българи от старо време".

В настоящия спектакъл се е доверил изцяло на артисти от трупата. Това важи и за балета. За разлика от предишната премиера на Николай Априлов, когато в изпълнението на танците участва ансамбъл "Филип Кутев", сега те се изпълняват от балета на театъра.

СнимкаСтава дума не за истински, а за стилизиран фолклор така, както е заложен от автора на музиката Асен Карастоянов – казва Александър Мутафчийски и допълва: Музиката има фолклорни мотиви, но е със симфонично звучене. Всичко ще бъде подчинено на едно по-класическо представяне на творбата. 

Режисьорът е убеден, че интересът на публиката към "Българи от старо време" ще го има винаги, защото в драматургията му е вплетена народопсихологията на българина.

Гледайки го, потапяйки се в атмосферата на възрожденска Копривщица, на патриархална България, ние като че ли откриваме черти от морала, които са се запазили и до днес.
На въпрос какво най-много сме съхранили в себе си, Александър Мутафчийски отговаря: Запазил се е темпераментът на българина. Запазила се е романтиката. Ние сме българи и трябва да се гордеем, че сме българи – българи от днешно време! 

Чуйте интервюто с Александър Мутафчийски.


  • За екипа на "Българи от старо време"

Диригенти на спектакъла са Юли Дамянов, Огнян Митонов и Людмил Горчев.
Хореограф е Татяна Янева, а художник на костюмите Иван Савов.
Изпълнители на централните роли на Хаджи Генчо и дядо Либен са доайените на театъра Христо Сарафов и Николай Борисов, които се редуват с Иван Панев и  Румен Григоров.

След премиерните дати 27 и 28 април, следващите дати са 5 и 26 май.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна