Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остра е нуждата от реформи в областта на детското правосъдие

Снимка: БГНЕС

Необходимостта от реформи в детското правосъдие разгледахме в предаването "Контрасти" с Ивайло Спасов от Комуникационния център на УНИЦЕФ. България е единствената държава в Европейския съюз, която не е реформирала системата си за детското правосъдие. В страната ни функционира един закон от 1958 година. Проблемът не е в това, че този закон е на 60 години, а че е създаден в период на друг режим, при който не може да се говори за спазване на човешки права и в частност детски права.

Международните стандарти забраняват деца под 14-годишна възраст да бъдат лишавани от свобода, подчерта Спасов. Проблемът е на ниво манталитет, на ниво политики и на ниво осъзнаване, че това всъщност не са престъпници, а деца в риск. Основното, което трябва да знаем за такива деца, е, че те са потърпевши от действията на възрастните - бягат от дома си или от училище, защото биват принуждавани да просят, стават жертви на насилие в дома си или на дискриминация в училище.

Затваряйки децата в риск в специализираните институции, проблемът не се решава. Напротив, натрупва се и в един момент ще се обърне срещу цялото общество. Колкото по-рано се извършат реформите в детското правосъдие, толкова по-малко ще страда обществото като цяло. Държавата трябва да осъзнае, че е в нейна полза да реформира системата. Новият проектзакон вече е факт и е публикуван за обществено обсъждане, но за съжаление среща отпор от консервативни организации, обясни още Ивайло Спасов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна