Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Образователни промени са в центъра на вниманието на вестниците днес. 
"Фейлетоните на Алеко излизат от учебниците", извежда Труд.Това става ясно от новите учебни програми, публикувани за обсъждане. В 11-ти клас ще се изучава "Бай Ганьо", а учениците ще се запознават и със съвременни писатели като Борис Христов и Виктор Пасков. В програмите липсват творбите на Емилиян Станев. Според Земя най-голямата промяна е, че авторите ще се изучават не хронологично, а по теми като любов, смърт, природа.
"Екскурзия в чужбина е хит сред кандидатстудентските бонуси за 2018", информира вестник Сега. Някои университети предлагат специални стипендии, а други намаляват таксата при ранно записване или ако кандидатът доведе и свои приятели.Целта е да се осигури приток на кандидати, обяснява изданието.
"Пенсионери емигрират, за да се лекуват", съобщава 24 часаИзданието поставя над челото думите на вицепрезидента Илияна Йотова: "Държавата е на автопилот и не можем да се оправдаваме с европредседателството". Вестникът съобщава още, че Съвет на Обединени патриоти ще чертае червена линия за законите, защото от коалицията излизат разнопосочни сигнали.
"Консервите с храна за бедни от БЧК се продават на битака по левче", разкрива Телеграф. В същото време от организацията отчитат, че са намалели желаещите за хранителни помощ. Пакетите се раздават до 5 май.
За Стандарт водеща е информацията, че електронните винетки  ще има от 1 януари. Очаква се цената да остане същата, а видеокамери ще следят трафика и автоматично ще получаваме глоба, ако не е поставена винетка.
"20 хиляди камери ни пазят от крадци", пише Монитор. Те вече са монтирани в градове и села, а до 2 години ще има записващи устройства и в най-малките населени места.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна