Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безредици по време на първомайските демонстрации във Франция

Размирици по време на демонстрациите в Париж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция традиционните първомайски демонстрации на профсъюзите не минаха без инциденти. В Париж група анархисти предизвикаха безредици и сблъсъци с полицията. Водни струи и сълзотворен газ заляха челните редици на първомайското шествие в Париж, в което се врязаха стотици екстремисти с качулки, палейки и разбивайки офиси и търговски обекти. В задните редове на кортежа демонстрантите се движат в по-спокойна обстановка, издигнали лозунги с най-разнородни искания. 

В страната бяха организирани около 240 митинга, но профсъюзните организации не се обединиха за днешния ден. Някои синдикати предпочетоха да отбележат Деня на труда с пресконференции или културни събития.

Френската крайна десница под новото си име Национално обединение промени стила на традиционната си демонстрация. Лидерката Марин льо Пен събра поддръжниците си в Ница, откъдето призова за Европа на нациите. "Европейският съюз ще убие идеята за Европа" - каза тя в речта си.

Въпреки че социалните протести не стихват, днешният ден мина без стачки. Празникът на труда завари президента Еманюел Макрон в Австралия. "Реформите продължават", заяви той от Сидни. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна