Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението на Великобритания за митническия съюз на ЕС след Брекзит ще отнеме няколко седмици

Британските министри вероятно ще се нуждаят от няколко седмици, за да вземат решение за бъдещата митническа договореност с Европейския съюз след Брекзит, заяви висш представител на кабинета преди първата важна среща в сряда за обсъждане на този ключов въпрос.

Преди първата подробна дискусия между министрите относно болезнения въпрос за митническото споразумение с ЕС, някои консервативни депутати поискаха от министър-председателя Тереза Мей да се откаже от направените от нея предложения.

"Мисля, че днес ще имаме първа полезна дискусия, но аз очаквам да постигнем решение по този важен въпрос в рамките на следващите няколко седмици", посочи британският министър Дейвид Лидингън пред BBC и Sky News. Той също така посочи, че Тереза Мей ще остане министър-председател на Обединеното кралство, дори ако загуби вота в кабинета по отношение на митническото споразумение.

По-късно днес ще се проведе важна среща на високопоставени министри от британското правителство, на която да се обсъди замяната на досегашното членството на страната в европейския митнически съюз. Трябва да се има предвид, че наскоро Камарата на лордовете гласува против предложенията на премиера по този въпрос, като това представлява допълнителен източник на несигурност по отношение на британската вътрешна политика. Въпросът с ирландската граница (между Република Ирландия, която е член на ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство) продължава да бъде основна пречка пред преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС, които се очаква да бъдат подновени през настоящата седмица (до петък включително).

Според радио Би Би Си висши британски законодатели, подкрепящи твърдия Брекзит, са представили ултиматум, в който настояват Тереза Мей да се откаже от предложението си за митническо партньорство с ЕС и след Брекзит.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна