Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай сигнализира за "сериозни различия" със САЩ по отношение на приключилите търговски преговори

Двудневните търговските дискусии между САЩ и Китай в Пекин приключиха в петък със съгласие, че тези разговори трябва да продължат и занапред, но без да бъде постигнато някаква конкретно споразумение, съобщава Блумбърг, цитирайки агенция Синхуа.

Официалната китайска агенция Синхуа съобщи в петък, че и двете преговарящи страни са постигнали консенсус по някои търговски въпроси, без обаче да предостави повече подробности. Преговарящите страни също така са признали за сериозни разногласия по някои от обсъжданите въпроси и че ще продължават да си комуникират за постигане в бъдеще на по-голям напредък.

Делегацията на САЩ, водена от министъра на финансите Стивън Мнучин, е поискала от Китай да намали търговския дефицит с поне 200 млрд. долара до края на 2020-а година в сравнение с 2018- година, сочи документ, изпратен преди търговските преговори в Пекин, за който по-рано днес съобщи "Уолстрийт джънръл".

Междувременно Блумбърг съобщи, че поне до ранния следобед в петък нито една от преговарящите страни не е дала знак, че има намеренията да даде брифинг относно проведените дискусиите, като американският икономически екип трябва да напусне Пекин тази вечер.

По-рано днес Стивън Мнучин посочи, че САЩ и Китай са провели "много добър разговор", без обаче да бъде по-обстоен. Агенция Синхуа пък цитира високопоставен китайски служител, според който Съединените щати са имали "неразумните искания". Според него ще отнеме време, преди да се постигнат каквито и да били конкретни споразумения относно списъка с предложенията, направени от САЩ. От своя страна говорителят на китайското външно министерство посочи, че не разполага с конкретна информация за двудневните разговори.

Трябва да се има предвид, че в четвъртък дискусиите между икономическия екип на президента Доналд Тръмп и длъжностните лица в Пекин започнаха при закрити врати, като на най-големите китайски медии беше наложена забрана да предоставят каквато и да било информация извън официалните прессъобщения, свързани с разговорите, съобщават източници, запознати с въпроса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна