Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1600 души са задържани по време на вчерашните протести в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 1600 души са задържани по време на организираните вчера от опозиционера Алексей Навални протести в 23 града в Русия. В Москва официално се съобщава за 300 арестувани. Според правозащитните организации броят им е поне 500, сред които и самият Навални.

Алексей Навални вече е на свобода. Обвинен е в „нарушаване на реда при организиране на публично мероприятие“ и „неподчинение на законно разпореждане на сътрудник на полицията“. Административното дело срещу Навални е насрочено в съда на 11 май. Координаторът на московския щаб на опозиционера Николай Ляскин остава в ареста до утре, когато е неговото дело в съда.

Във вчерашния протест на Пушкинския площад в Москва се включиха около 1500 души. Според организаторите обаче става дума за десетки хиляди. Напрежението се покачи след задържането на Навални. Някои медии тук определят действията на полицията като прекалено агресивни. На протестиращите се наложи да се сблъскат не само с органите на реда, но и с пристигналите още преди тях на площада казаци и активисти на националистическата проправителствена организация Национално-освободително движение.

Протестите бяха организирани в навечерието на започването на четвъртия президентски мандат на Владимир Путин. Официалната церемония е утре по обед в Кремъл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна