Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: За 365 дни решителността ми да действам не се е помръднала

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон посрещна първата годишнина от изборната си победа в условията на напрегнат социален климат заради започнатите реформи. Държавната жeлезопътна компания се готви за поредната си стачка. Не стихват и протестите на въздушния превозвач "Ер Франс", чиито служители настояват за по-високи заплати. Според проучванията 45 на сто от французите дават положителна оценка на първата година от управлението на Макрон.

"За 365 дни (след изборната победа) решителността ми да действам не се е помръднала" - заяви днес Макрон в интервю за в. "Журнал дьо Диманш" на фона на протестите, които люлеят страната.

Синдикатите на стачкуващите повече от месец френски железничари останаха разделени след днешната си среща с премиера Едуар Филип. Той обеща допълнителни преговори за поемането от държавата на колосалния дълг на жп компанията, което да бъде  гласувано от парламента. Премиерът обаче остана непреклонен за основните положения в реформата: отваряне за конкуренцията и промяна на статута на железничарите.

Преговорите бяха помрачени от необуздания протест на синдикалисти на парижката гара Монпарнас, които всяха безредици и бяха разпръснати от полицията.

В задънена улица са и преговорите в "Ер Франс" - служителите на авиокомпанията започнаха нова двудневна стачка с 15% отменени полети. Акциите на компанията са спаднали с 14% заради кризата, която доведе и до оставката на досегашния президент на Ер Франс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна