Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом: Търговските преговори с Китай ще бъдат подновени през следващата седмица във Вашингтон

Висш икономически представител на Китай ще посети Вашингтон през следващата седмица за възобновяване на търговските преговори с администрацията на президента Доналд Тръмп, обяви Белият дом в понеделник вечерта, съобщава агенция Ройтерс. Трябва да се има предвид, че преговорите на високо икономическо ниво в Пекин през миналата седмица не доведоха до споразумение по отношение на дългия списък с търговски искания от страна на САЩ.

Преди време администрацията на Тръмп заплаши да наложи тарифи на китайски вносни стоки на стойност до 150 млрд. долара с оглед на твърденията, че Пекин злоупотребява с американските технологии чрез изисквания за съвместни предприятия и чрез практики за некоректно лицензиране на технологии.

"Работим по нещо, което според нас ще бъде чудесно за всички", заяви снощи говорителката на Белия дом Сара Сандърс пред репортери на редовен брифинг. "Най-висшият икономически съветник на Китай – вицепремиерът Лю Хъ, ще дойде тук през следващата седмица, за да продължи дискусиите с икономическия екип на президента на САЩ", допълни тя.

Сара Сандърс обаче не предложи повече подробности относно договореностите за провеждането на подобни разговори.

В Пекин говорител на външното министерство не потвърди, че ще има подобно посещение на Лю Хъ, но заяви, че Китай гледа позитивно на изявлението на Белия дом и че третирането на търговските въпроси чрез консултации служи на интересите както на двете страни, така и на целия свят.

"Смятаме, че това показва желанието на Съединените щати да постигнат консенсус с Китай по въпросите на търговията", каза говорителят Гън Шуан на редовен брифинг. "Това е положителен сигнал", допълни той.

През миналата седмица седемчленна делегация на САЩ, ръководена от министъра на финансите Стивън Мнучин, представи на китайския вицепремиер Лю Хъ и на други китайски представители списък с исканията за справяне с американските обвинения за кражба на интелектуална собственост и други търговски политики, които Вашингтон счита за несправедливи.

Сред тези искания са намаляване на търговския дефицит на САЩ с Китай с 200 млрд. долара до 2020 година, намаляване на китайските митнически тарифи и премахване на субсидиите за напредналите технологии, съобщи преди дни "Уолстрийт джърнъл".

От своя страна Китай поиска президентът Доналд Тръмп да отмени заплахите си за налагане на мита на редица китайски стоки и да преразгледа забраната на Търговския департамент на САЩ, насочен към американските фирми, продаващи компоненти и софтуер на китайския производител на телекомуникационно оборудване ZTE Corp.

В проведените двудневни преговори през миналата седмица обаче не беше постигнат консенсус, но беше постигнато съгласие за продължаване на обсъжданията в бъдеще.

През изминалия уикенд Доналд Тръмп се срещна във Вашингтон със завърналата се американска делегация, за да оцени как е преминала нейната визита в Пекин.

Китайските държавни медии показаха през уикенд известен оптимистичен тон, докато английското издание China Daily посочи, че механизмът за поддържане на отворен търговски диалог е "положително развитие, въпреки "големите различия".

Властта в Пекин продължават да отрича, че нейните политики принуждават чуждестранните фирми да прехвърлят технологии на китайски конкуренти. В същото време тя потвърди, че обмисля собствени репресивни митнически тарифи за американските стоки, включително за вноса на соя и на самолети, които ще влязат в сила, ако преди това САЩ въведе мита за китайските стоки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени