Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: Смъртността на децата до 1 година в България е почти 2 пъти по-висока от средната за ЕС

"Чувалчета с кауза" замениха бебешките завивки в "Шейново"

Неонатологичното отделение на болницата получава дарението като част от международна кампания за безопасен сън на бебетата

| обновено на 09.05.18 в 16:22
4
Снимка: АГ болница Шейново

Специално създадени спални чувалчета замениха традиционните завивки на децата в II САГБАЛ „Шейново“. Те са подарък за неонатологичното отделение на болницата като част от националната информационна кампания за безопасен сън на бебето, стартирала по инициатива на Angel Baby. 

Кампанията ще информира родителите за съвременните правила и препоръки за безопасност по време на сън с цел минимизиране на риска от Синдрома на внезапната детска смърт. Смъртността на децата до 1 година в България е почти 2 пъти по-висока от средната за Европейския съюз (6.5 спрямо 3.5 деца на 1000 по данни на Евростат), като най-застрашени са децата между 4-6 месеца. 

Подобни информационни кампании са част от политиката на много държави в света. Стартиралата в Германия през 1990 година инициатива води до забележителни резултати – смъртността на децата до 1 годинка спада от 1283 в началото, на 127 деца през 2015 година.

Създателите на инициативата планират безвъзмездно да преоборудват всички неонатологични отделения в страната със специалните бебешки чувалчета, като същевременно заедно с лекарите ще обучават родителите на най-важните правила за безопасни грижи за бебето по време на сън. За улеснение на семействата информация по темата може да се открие на специалния информационен сайт www.safe-sleep.eu.

Всички болници, желаещи да се включат в програмата и да получат безплатни спални чувалчета, както и информационни материали за правилата за безопасен сън, могат да се свържат с организаторите на кампанията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна