Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на азиатските фондови пазари след подновени притеснения, свързани със Северна Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Азиатските борси се оцветиха в червено по време на търговията в сряда с оглед на подновени притеснения около кризата със Северна Корея и в резултат на разочароващи данни за представянето на японската икономика. Повод за тези геополитически опасения даде заплаха от страна на Северна Корея, че може да анулира предстоящата среща на високо равнище между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп.

Възходящото движение на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ над важната психологическа бариера от 3% към най-високи нива от юли 2011 година също допринася за негативната настройка на азиатските инвеститори след снощното понижение на основните фондови индекси, търгувани на Уолстрийт. Вчерашното силно нарастване на доходността на 10-годишните американски книжа към 3,095% (най-високо ниво от юли 2011 година) от нивата около 2,995% в понеделник доведе до понижение на индекса DJIA с 193 пункта (спад с 0,78%), на индекса S&P500 - с 0,68% и на технологични индекс Nasdaq Composite - с 0,81%.

В края на днешната азиатска търговия индексът Nikkei се понижи с 0,44%, тъй като инвеститорите на борсата в Токио реагираха негативно и на изненадващото свиване на японската икономика през първото тримесечие на годината. Солиден спад регистрираха акциите на банковите институции, на енергийните компании и на металообработващите компании, като акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group се понижиха с цели 2,36%.

Основният китайски индекс Shanghai Composite падна с 0,71%, а индексът Hang Seng се понижи с 0,30%.

Южнокорейският индекс Kospi обаче успя да приключи със слабо повишение от 0,05% благодарение най-вече на поскъпване на акциите на технологичния гигант Samsung Electronics с 1,32%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна