Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС настоява за увеличение на парите за специализирана извънболнична помощ

Снимка: blsbg.com

Да се увеличат парите за специализирана извънболнична  помощ, настояват от Българския лекарски съюз. На кръгла маса за проблемите в сектора заместник-председателят на Съюза д-р Галинка Павлова поиска 15 на сто от бюджета на Здравната каса да се отделят за този вид помощ вместо 6%, както е сега.

80% от лечебните заведения в извънболничната помощ имат неразплатени задължения. Средната брутна работна заплата в 60% от тях е между 750 и 850 лева. Има трудности с осигуряването на кадри и сградния фонд на много от тях, описа част от проблемите Галинка Павлова:

"Несъвършенства в нормативната уредба и подцененото финансиране създават предпоставка за унищожаване на сектора в следващите 10-15 години". 

Големият проблем със здравната реформа у нас е откъсването на отделните нива на медицинско обслужване, заяви председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова:

"Пациентът не е доболничен, извънболничен или болничен. Той търси своето решение".

Участниците в дискусията за проблемите в извънболничната помощ се подписаха под декларация с предложения за решения, която ще бъде внесена в ресорното министерство. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени