Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай отрече информация, че е предложил мерки за свиване на търговски си излишък спрямо САЩ с 200 млрд. долара

Китай опроверга информацията, че е предложил пакет от мерки за намаляване на търговския си излишък спрямо САЩ с до 200 млрд. долара. Това стана факт само часове след като властите в Пекин отмениха проучване за антидъмпинговия внос в страната на американско сорго, което беше изтълкувано като помирителен жест на фона на стартиралите в четвъртък двудневни търговски преговори между висши представители на двете държави във Вашингтон.

По-рано в петък редица международни агенции цитираха представители на САЩ да съобщават, че Китай е предложил серия търговски отстъпки и увеличаване на покупки на американски стоки с цел намаляване на търговския си излишък спрямо Съединените щати с до 200 млрд. долара.

"Този слух не е верен. Това мога да потвърдя", заяви на редовен брифинг говорителят на китайското външно министерство Лу Канг, цитиран от Ройтерс. "Както разбирам, съответните консултации продължават и те са конструктивни", посочи той и добави, че не може да даде допълнителни подробности за спецификата на водените във Вашингтон преговори.

През тази седмица китайският вицепремиер Лю Хъ е във Вашингтон за разговори с икономическия екип на САЩ, начело с американския финансов министър Стивън Мнучин, като целта на водените преговори е да се предотврати опасността от евентуална търговска война между двете най-големи световни икономики.

По-рано в петък Китай обяви, че приключва разследването си за вноса от САЩ на зърнената култура сорго, като трябва да се има предвид, че към края на миналата година американският износ на тази зърнена култура беше на стойност около 1,1 млрд. долара. Точно преди месец Китай заплаши да наложи антидъмпингови мита върху вноса на американската зърнена култура сорго. Тази зърнена култура се отглежда най-много в южните щати на САЩ, където президентът Доналд Тръмп разполага и с най-силните си поддържници. Зърнената култура сорго се използва за храна на едрия рогат добитък, както и за производството на ликьор и е популярен подсладител. Причина за този ход през април беше твърдението на Китай, че досега вносът на сорго е бил несправедливо субсидиран, което вреди на националното производство.

"Налагането на антидъмпингови и антисубсидийни мерки върху вноса на сорго с произход от Съединените щати би имало широко влияние върху потребителските разходи и не съответства на обществения интерес", се посочва в днешно изявление на Министерството на търговията на Китай.

Ройтерс отбелязва, че постигането на устойчиво намаляване на търговския дефицит между САЩ и Китай с 200 млрд. долара би изисквало огромна промяна в състава на търговията между тях, след като само в рамките на 2017 година търговският дисбаланс между двете водещи икономики достигна 375 млрд. долара.

Агенцията също така цитира неназовани американски източници да отбелязват, че самолетостроителният гигант "Боинг" ще бъде основен бенефициент на отправената от Китай оферта за ограничаване на търговските различия, ако Доналд Тръмп се съгласи с предложението. "Боинг" е най-големият износител от САЩ и вече продава около една четвърт от търговските си самолети на китайски клиенти.

Друг източник, запознат с разговорите, пък заяви, че пакетът от мерки може да включва премахването на китайски мита (което вече е в ход) на стойност около 4 млрд. долара за американски фермерски продукти, включително плодове, ядки, свинско месо, вино и сорго.

Трябва да се има предвид, че двата най-големи източника на американски износ в посока Китай през миналата година са били самолетите "Боинг" – за 16 млрд. долара, и соята – за 12 млрд. долара. В същото време Съединените щати са транспортирали 4,76 милиона тона сорго за Китай на стойност около 1,1 млрд.

Междувременно изявление на Белия дом описа течащите през настоящата седмица разговори като част от "текущите търговски дискусии" и посочи, че Доналд Тръмп се е срещнал с китайската делегация, начело с Лю Хъ, и с водения от Стивън Мнучин американски икономически екип.

"Служителите на САЩ изразиха ясната цел на президента за справедливи търговски отношения с Китай", заяви Белият дом.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна