Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принц Хари се венча за Меган Маркъл

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби обяви принц Хари и Меган Маркъл за съпруг и съпруга и благослови съюза им, съобщи Ройтерс.  Актрисата извървя сама половината от пътя към олтара  в бяла рокля с дълги ръкави на модна къща "Живанши". Принц Чарлз я придружи в последните метри до олтара, където я посрещна принц Хари.
 Двамата се заклеха да се обичат и уважават "докато смъртта ги раздели" пред очите на стотици гости и милиони зрители пред малките екрани по цял свят.  
"В присъствието на Господ и пред това паство, Хари и Меган дадоха съгласието си и се врекоха един на друг" - каза Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби и добави: "Бракът е начин на живот, осветен от Господ и благословен от присъствието на Исус Христос и празнуващите на сватбата. Бракът е символ на единение и вярност, който всички трябва да спазват и почитат. Той обогатява и заздравя обществото."
  Със сватбата Меган Маркъл, която е три години по-възрастна от принц Хари и е родена и израснала в Лос Анджелис, влиза в едно от най-големите кралски семейства.Тя получава и титлата Херцогиня на Съсекс.
 Церемонията следваше хилядолетната традиция на британската монархия, но Меган Маркъл внесе в нея модерни нотки. Тя не се зарече да се подчинява на съпруга си, а принц Хари, за разлика от другите мъже в кралското семейство ще носи халка. 
Сред звездните гости на церемонията са американската ТВ водеща Опра Уинфри, футболната звезда Дейвид Бекъм и съпругата му Виктория, актьорът Джордж Клуни и съпругата му Амал, тенисистката Серина Уилямс, певецът Елтън Джон. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна