Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка сред влиятелните млади кинотворци

Анна Дамаскова, на 25 години, работи в киноцентър Ню Бояна по мащабни филмови продукции. Тя е приета магистратура в Лос Анджелис, в един от най-престижните и най-стари кино университети на САЩ. Сред стотиците кандидати от цял свят бургазлийката попада в списъка на одобрените 24 студенти тази година и е първата българка, която влиза в продуцентската програма Peter Stark. 

Започнах да се интересувам от кино в гимназията. Завърших режисура в Northern film scool. Пътувах на много места, киното ми е донесло толкова много различни преживявания като например да търся овце и лодки на брега на Атлантическия океан в Ирландия, да пътувам в Индия и Хималаите, да срещна тигър в джунглата. Била съм и в Тува, където с доброволци разкопавахме гробове от скитската култура. И толкова други неща…

В момента съм в студио Ню Бояна, където работя в последните три години. Срещнах много режисьори, продуценти и страхотни актьори.

Точно както всеки от вас има мечта и аз наистина съм толкова близо до своята - да имам възможността да правя филмите, които искам да гледам, споделя Ани.

Обучението в USC School of Cinematic Arts е скъпо начинание. Фондация “Шанс за децата на България“ изразява подкрепата си със стипендия, но са нужни още 35 хиляди долара за първата година. Затова стартира кампанията Help Me Study Film Producing at USC:  https://www.indiegogo.com/projects/help-me-study-film-producing-at-usc-adventure/x/18666718#/




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна