Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай и Германия демонстрираха общи позиции за споразумението за ядрената програма на Иран

Китайският премиер Ли Къцян заяви след срещата с германския канцлер Ангела Меркел в Пекин, че и двете страни са за свободна глобална търговия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай и Германия демонстрираха общи позиции по отношение на протекционистичната търговска политика на президента на Съединените щати Доналд Тръмп. Както и за споразумението за ядрената програма на Иран.

Китайският премиер Ли Къцян заяви след срещата с германския канцлер Ангела Меркел в Пекин, че и двете страни са за свободна глобална търговия. "Независимо от някои проблеми вратата на Китай ще се отвори още по-широко за бизнес с Германия", заяви Ли. 

А Меркел коментира готвените американски мита върху стоманата и алуминия:

"Ние смятаме, че трябва да бъдем изключени за постоянно от тези мита. Преговаряме с американското правителство, също както прави и китайското правителство. Работихме добре заедно по отношение на стоманата в рамките на форума на Г-20 и наистина можем да решим някои от проблемите. Затова се надяваме да не ни се налага да прибягваме до контрамерки".

Меркел даде да се разбере, че Берлин няма намерение да се присъединява към позицията на Вашингтон спрямо Иран.

"Ако Съединените щати наложат още санкции, някои европейски компании ще трябва да се изтеглят от Иран, освобождавайки мястото си за компании от други региони да стъпят на пазара там, включително от Китай. Това е от интерес на Китай, но аз не искам да го обсъждам. Но общият ни интерес е да съхраним настоящото споразумение", заяви Меркел.

Ли Къцян предупреди, че ако споразумението с Техеран не оцелее, това ще повлияе негативно върху възможностите за решаване на други горещи международни проблеми по мирен начин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна