Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Една от водещите тема за излизащите днес столични всекидневници е визитата на премиера Бойко Борисов в Москва и срещата му с руския президент Владимир Путин.

Вестник „Труд“ пише в заглавие на първата си страница: „Турски поток“ влиза през България“. Изданието акцентира и на изказване на Путин, който заявява, че Русия е готова се върне към реализацията на проекта АЕЦ „Белене“.

Вестник „Стандарт“ отбелязва по темата: „Борисов успя: хеттрик за газа“. 15 млрд. куб. метра синьо гориво ще влизат у нас през втория ръкав на „Турски поток“.

Вестник „Земя“ допълва по темата: Борисов и Путин обсъдиха още Западните Балкани, борбата с тероризма и икономически теми.

„Българите вярват в демокрацията, но не и в нейните институции“, е водещото заглавие на вестник „Сега“. Според международно изследване, което проучва идеите, нагласите и ценностите на гражданите от цяла Европа, над 50% от гражданите са склонни да експериментират с нови, "силни" лидери на избори.

„Заради дългове запорираха сметки на БДЖ“, информира вестник „Дума“. Изданието обяснява, че новината е била потвърдена от председателя на Съюза на железничарите в България към КНСБ инж. Петър Бунев. По заема са останали около 60 милиона лева главница и още тридесетина милиона лева лихви за просрочия. Облигационерите били готови да не търпят повече отлагания на плащанията за неопределено време и настоявали за точен график в кратки срокове за изплащането на дълговете. В противен случай те заплашват, че най-накрая ще пристъпят към разпродажба на имуществото на жп компанията. Ако изпълнят заканата си, БДЖ ще спре да работи, посочва още „Дума“.

„Вземат книжката, ако нарушаваш с дете в колата“, пише вестник „24 часа“. Изданието обяснява, че се предлага един месец без книжка и изпит, за да бъде върната, ако шофьор нарушава правилата, докато вози дете. Това предложение е записано в доклад на Комисията по безопасност на движението към МВР. Друга идея е новите шофьори да минават на двудневен курс за управление при екстремни условия до 9 месеца, след като вземат книжка, както е в Австрия. Според доклада возенето на пътник без колан е равносилно на домашното насилие, допълва „24 часа“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна