Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никой не може да лиши българина от желанието му да пее и танцува, да подарява красота

Духовният начин на реализация в наши дни е поставен на съвсем други основи. Отношението на държавата към дейците на културата e сведен до минимум, може да се каже дори, че "няма държавна политика" за култура и изкуство, заяви пред Радио София Кирил Апостолов - главен хореограф на ансамбъл "Пирин". "Срамно и обидно" е артистите в Държавния ансамбъл "Пирин" да взимат минималната заплата 510 лева, затова и много от добрите танцьори напускат и заминават в чужбина. Същото се случва и в други ансамбли, посочи Апостолов. Същевременно той посочи изконното значение на фолклора и неговото място в живота ни:

Българският дух обаче все още е жив в народа ни и никой не може да лиши българина от желанието му да пее, да танцува и да носи и да подарява красота. Това е вътре в нас и няма как да бъде заличено. Затова и българският народ е устоял хилядолетия на робства и тирания и все пак е издържал.

Кирил Апостолов сподели, че любовта му към народните танци се заражда още през детските години, когато участва в детски състав в Благоевград. По-късно дългият му творчески път преминава през хореографското училище в София и ансамбъла на "Строителни войски", основаването на ансамбъл "Тракия", а през 1981 година го отвежда в ансамбъл "Пирин", където остава и до днес.

През годините на прехода настъпиха много промени, които неминуемо се отразяват и върху по-младите поколения. Днес фолклорното ни изкуство се задъхва откъм специалисти, защото колкото и да са на брой да са те, качеството не е това, което беше преди години. Непрофесионалното изграждане на преподаватели, на хореографи, на музиканти се отразява и на поколението, което възпитаваме, смята Апостолов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени