Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Триклозанът – какво представлява и защо е опасен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалисти от университета на американския щат в Амхърст са установили, че съдържащият се в пастите за зъби и в миещи средства ингредиент триклозан влияе негативно на червата, изменяйки техния микробен състав, съобщава MedicalXpress. При продължително въздействие триклозанът може да предизвика рак на дебелото черво.

Ингредиентът намалява количеството на бифидобактериите в червата и потиска тяхното разнообразие.

„При опити с мишки беше установено, че триклозона влияе негативно на червата. Това е тревожно, защото той масово се използва от производителите“, коментира един от авторите на изслудването Годун Чжан.

Според специалистите опасният антибактериален ингредиент се съдържа в повече от 2000 козметични продукта и открит в 75 % от пациентите, които са били изследвани.

Триклозанът е синтезиран за първи път в Швейцария през 1965 и хлор-фенолно съединение, което се използва за забавяне и предотвратяване на бактериално замърсяване. Според последни изследвания обаче ингредиентът може да има и обратен ефект, усилвайки агресивността и жизнеността на бактериите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени