Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на дълговия пазар в еврозоната след сигнали от ЕЦБ за предстоящ край на покупките на еврооблигации

Коментарите на Петер Прает и на Йенс Вайдман от ЕЦБ, сигнализиращи за скорошен край на програмата за "количествени улеснения", допринасят за продажби на еврооблигацiи и повишаване на тяхната доходност по време на търговията в сряда. Най-сериозно засегнати са италианските дългови книжа, тъй като пазарните участници и инвеститори продължават да се притесняват от новосформираното популистко и антисистемно правителство на Апенините.

Главният икономист на ЕЦБ - Петер Прает заяви в своя реч в Берлин, че инфлацията в еврозоната се приближава към целевото ниво на банката от малко под 2% и че на редовното заседание през следващата седмица европейските централни банкери ще дискутират евентуалния край на програмата за покупки на еврооблигаци, известна като "количествени улеснения".

По-рано днес шефът на Бундесбанк и виден член на ЕЦБ Йенс Вайдман пък отбеляза, че пазарните очаквания за преустановяване на "количествените улеснения" до края на 2018-а година са правдоподобни.

Сигналите, че на заседанието през следващата седмица (на 13-ти и 14-ти юни) ЕЦБ ще започне дългоочакваната дискусия за преустановяване на многогодишната програма за "количествени улеснения", провокираха  напрежение на европейските дългови пазар. Това напрежение се изразява в продажби на еврооблигации, което води до понижение на техните цени и респективно до нарастване на тяхната доходност.

Доходността на 10-годишните германски облигации се повиши с 5 базисни пункта към 0,42%, отбелязвайки най-солиден ръст в рамките на тази седмица. Скок на доходността с между 5 и 9 базисни пункта има и при дългосрочните книжа на останалите страни-членки на еврозоната.

В същото време италианският дългов пазар се намира под нов доста сериозен натиск, както с оглед на индикациите от ЕЦБ за евентуално преустановяване на покупките на еврооблигации до края на годината, така и поради инвеститорските притеснения около политиката на новото коалиционно правителство на Апенините. С вчерашната си първа официалния реч премиерът на страната Джузепе Конте потвърди плановете на движението "Пет звезди" и на партията "Лига" за големи държавни разходи, които могат да доведат до по-нататъшна нарастване на и без това огромния дълг на третата по големина икономика на еврозоната.

Анализатори отбелязват, че ако ЕЦБ действително преустанови програмата за покупки на еврооблигации до края на настоящата година (включително и покупките на италиански облигации), това ще затрудни емитирането на нов италиански дълг. Трябва да се има предвид, че дългът на Италия вече надвишава с около 130% брутният вътрешен продукт на страната.

Според анализ на банката UBS, амбициозният план за фискални разходи на новото италианско правителство може да довее до ръст на бюджетния дефицит към 4,4% от БВП (далеч над европейския лимит от 3%), като в същото време т.нар. "първичен бюджетен излишък" (изключвайки разходите за обслужване на дълга), който е 1,9% от БВП, може да излезе на дефицит от цели 3,9% до 2020-а година.

С оглед на тези опасение не е изненада, че италианските дългови книжа отново се намират под най-силен натиск от продажби. В сряда доходността на 10-годишните държавни облигации на Апенините нараства с цели 20 базисни пункта към 2,96%, доближавайки отново важната психологическа бариера от 3 на сто. Доходността на двегодишните книжа пък се увеличава с близо 40 базисни пункта към 1,32%.

Борсата в Милано също реагира негативно на информациите, идващи от ЕЦБ и от новото напрежение на облигационния пазар. Италианският индекс FTSE MIB стартира днешната търговия на позитивна територия, но след изказването на Петер Прает последва рязко негово понижение с 1,2% преди да опит за известна стабилизация на ниво, което е с около 0,7% под вчерашното ниво на затваряне. Отново най-силно засегнат е италианският банков сектор, който има и най-големи експозиции в държавни облигации. Акциите на UniCredit SpA сед понижават с 1,81%, на Unione di Banche Italiane SpA - с 1,63% и на Intesa Sanpaolo SpA - с 2,28%.

Останалите европейски пазари на акции се намират на позитивна територия благодарение на добро представяне на технологичния сектор и на компаниите от суровинната сфера.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,05%, германският DAX 30 - с 0,4%, френският CAC 40 - с 0,2%, испанският Ibex-35 - с 0,75% и британският FTSE100 - с 0,35%.

Възходящото движение на европейските акции обаче изглежда ограничено от поскъпването на еврото и на британската лира към двуседмични върхове съответно от 1,1775 и от 1,3438 долара.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени