Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваньо Митев оправдан от Софийския градски съд

| обновено на 07.06.18 в 20:00
Член-кореспондент Ваньо Митев
Снимка: БГНЕС

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев беше оправдан по обвинението за злоупотреби, ощетили висшето училище с над 1 милион лева.

Съдията от Софийския градски съд Милен Михайлов призна за невинен и бившия главен секретар на университета Алексей Алексеев.

Прокуратурата поиска Митев да лежи шест години в затвора, защото не упражнил контрол над Алексеев и той -  в нарушение на Закона за висшето образование,  разрешил медицина у нас да учат 146 студенти от Европейския съюз, без да са положили кандидатстудентски изпит по биология и химия.  Освен това назначил двама външни адвокати, въпреки че точно толкова били щатни юристконсулти в Медицинския университет.

Преди три години и половина прокуратурата обвини бившия ректор и че допуснал главния му секретар да сключи  5 неизгодни контракта. Освен това, според обвинителния акт, Алексей Алексеев  взел почти 50 000 лева от касата на Медицинския университет и ги разпределил между две фирми.

Защо държавното обвинение не успя да убеди Софийския градски съд във виновността на Митев и Алексеев, ще стане ясно от мотивите на съдия Милен Михайлов. Прокуратурата може да протестира оправдателните присъда пред Софийския апелативен съд, а пък проблемите на Митев  с нея не свършиха днес, защото от фувруари той има ново обвинение - за незаконен прием на чуждестранни студенти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна