Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на търговския излишък на Китай през май, но при разширяване на търговската дупка със САЩ

Снимка: Ройтерс

През май китайският износ продължи да нараства солидно, докато вносът се увеличи по-силно от очакваното, показват данни на Генералната митническа администрация на страната, които сигнализират за наличието на добро външно и вътрешно търсене въпреки търговското напрежение със САЩ.

В рамките на май износът от Китай се увеличи с 12,6% на годишна база след малко по-силен растеж от 12,9% през април, докато прогнозите на финансовите пазари бяха за по-скромно повишение с около 11 сто. Стабилният растеж на експорта означава, че търговските търкания със Съединените щати все още не са повлияли негативно на китайския износ.

В същото време вносът нарасна с цели 26% след повишение с 21,5% месец по-рано и очаквания за увеличение с около 18 на сто. Солидният внос се дължи до голяма степен на покачващите се цени на петрола и на по-големите покупки на фабрични суровини. Трябва да се има предвид, че здравото нарастване на вноса идва в момент, в който властите в Пекин обещаха да своите търговски партньори да увеличат покупките на вносни стоки.

По-силният ръст на вноса от износа доведе до свиване на китайския търговски излишък през май до 24,92 млрд. долара спрямо 28,78 млрд. долара през април и при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-голям позитивен търговски в размер на 33,0 млрд. долара.

Въпреки намаляването на китайския търговски излишък в световен план търговската дупка на Китай със САЩ нарасна през май с цели 11% до 24,58 млрд. долара от 22,15 млрд. долара през април. Износът в посока Съединените щати се увеличи с 11,6% след повишение с 9,5% през април, като в същото време вносът от САЩ нарасна с 11,4%, но след скок с 20,3% месец по-рано.

Тази негативна тенденция вероятно ще раздразни още повече Вашингтон и в частност американския президент Доналд Тръмп, тъй като за първите пет месеца на годината китайският търговски излишък със САЩ достигна 104,85 млрд. долара спрямо излишък за 92,9 млрд. долара през същия период на 2017 година.

Трябва да се има предвид, че Доналд Тръмп заяви нееднократно, че търговският дефицит с Китай, който достигна през първата година на неговото управление (през 2017 година) цели 375 млрд. долара, трябва да бъде намален с 200 млрд. долара. През последния кръг на преговори между американския търговски секретар Уилбър Рос и китайския вицепремиер Лю Хъ, Китай предложи да купува американски селскостопански стоки, както и промишлени и енергийни продукти, за около 70 млрд. долара годишно, ако администрацията на Тръмп се откаже от заплахите за налагане на митнически тарифи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна