Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама бивши премиери на Финландия може да се кандидатират за председател на ЕК

Юрки Катайнен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама бивши премиери на Финландия не изключват възможността да се кандидатират за поста начело на Европейската комисия след изтичането на мандата на Жан-Клод Юнкер догодина, съобщава Ройтерс.

Пред агенцията Юрки Катайнен, който понастоящем е заместник-председател на Комисията, заяви че все още не е взел решение. Александер Стуб пък не изключи да се кандидатира, но само при условие че няма да бъде конкурент на Катайнен.

Катайнен и Стуб са от Европейската народна партия. Като възможни кандидати в средите на тази формация се споменават още преговарящият за Брекзит Мишел Барние и шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

По-рано тази седмица словашкият комисар, отговарящ за енергетиката, Марош Шефчович, обяви официално кандидатурата си за председателския пост на Еврокомисията. Шефчович е член на Партията на европейските социалисти.

Следващият председател на Европейската комисия ще бъде излъчен от партията, която победи на изборите за Европарламент през май 2019 година, но трябва да бъде одобрен и от правителствените ръководители на страните-членки на ЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна