Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия и Малта отказват да приемат кораб с мигранти

| обновено на 11.06.18 в 08:30
Матео Салвини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малта и Италия отказаха да приемат кораб на френска неправителствена организация, превозващ над 600 мигранти, спасени при шест операции в Средиземно море в нощта срещу неделя. Във Фейсбук новият италиански вътрешен министър и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини заяви, че страната му също ще започне да казва "не" на трафика на хора, "не" на бизнеса на незаконната имиграция".

С този ход Салвини прави стъпка към изпълнение на своите предизборни обещания да спре потока от мигранти, отбелязва Ройтерс.

Въпреки призива на Италия Малта да приеме кораба и да окаже първа помощ на мигрантите, премиерът на страната Джоузеф Мускат е заявил, че страната няма да допусне плавателния съд на свое пристанище. Мотивът - операциите са били проведени в международни води край Либия и са били координирани от Италия.

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел призова за по-бързи депортации на хората, на които е бил отказан бежански статут. Изявлението си тя направи след убийството на младо момиче, за което е заподозрян мъж от Иракски Кюрдистан, чиято молба за убежище в Германия е била отхвърлена в края на 2016 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна