Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заев и Ципрас се разбраха: Северна Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зоран Заев от македонска страна и Алексис Ципрас - от гръцка се договориха за името Република Северна Македония, предава БГНЕС, като се позовава на гръцки медии. Скопският вестник „Нова Македония“ информира, че двамата премиери са имали уговорен телефонен разговор за вторник сутринта (12 юни), в който да изчистят окончателно спорните въпроси.

След вчерашните разговори македонският премиер изрази надежда, че спорът за името ще бъде решен в близките дни и даже преди срещата на върха на ЕС, насрочена за 28 и 29 юни

Заев допълни, че каквото и решение да бъде постигнато, то ще бъде подложено на референдум в края на септември или началото на октомври.

Гръцкият министър на външните работи Никос Козиас на свой ред заяви, че е направена голяма крачка напред и ако договорът между Гърция и Македония бъде ратифициран навреме, бившата югославска република може да получи покана за членство в НАТО още на срещата на Алианса на 11 и 12 юли.

Според БГНЕС, която цитира МИА, е възможно договорът между Гърция и Македония да бъде подписан в събота в Преспа, на гръцка територия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна