Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия чака извинение от Франция, за да има лидерска среща

Италианският вътрешен министър Матео Салвини поиска в реч пред Сената в Рим Франция да приема повече мигранти.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският вътрешен министър Матео Салвини заяви днес, че без „официално извинение“ планираната среща между премиера Джузепе Конти и френския президент Еманюул Макрон трябва да бъде отменена, предаде АФП.

„Ако не пристигне официално извинение, премиерът Конте е в правото си да не отиде във Франция“, заяви Салвини пред репортери в Рим, след като поиска Франция да приема повече мигранти.

Макрон остро разкритикува „цинизма и безотговорността“ на Италия заради отказа ѝ да приеме 629 мигранти, останали във водите на Средиземно море, след като бяха спасени от кораб на френска благотворителна организация. Малта също отказа да ги приюти, като в крайна сметка Испания се съгласи да ги приеме.

В реч по-рано през деня в италианския Сенат вътрешният министър Салвини заяви, че Франция е приела от Италия едва 640 от 9816 мигранти по поетия ангажимент за квотно разпределение. Той призова Париж да премине „от думи към дела и да покаже благородство“, като приеме повече мигранти.

Салвини каза още, че за първите 5 месеца на тази година Франция е върнала в Италия 10 249 мигранти, пресекли общата им граница.

Той изрази надежда официалното извинение от Франция да пристигне „възможно най-бързо“. „Нашата история на солидарност, човечност и гостоприемство не заслужава да бъде критикувана от членове на френското правителство“, заяви още Салвини, който е лидер на националистическата партия „Лига“.

Като потвърждение на думите му италианската брегова охрана съобщи, че нейният кораб „Дичоти“ е докарал днес 932 мигранти на брега в сицилианското пристанище Катания.

По-рано днес италианското външно министерство привика посланика на Франция в Рим, за да обсъдят спора.

Френското външно министерство се опита да смекчи напрежението, като заяви, че Париж „добре знае“ за мигрантския натиск, с който трябва да се справя Италия, и изрази готовност за „сътрудничество и диалог“ по темата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна