Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ може да наложат мита на китайските стоки още този петък

Администрацията на Доналд Тръмп може да задълбочи глобалната си търговска офанзива, като е готова през следващата седмица да наложи митнически тарифи за десетки милиарди долари върху вноса на китайски стоки, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Решението за новите мита може да бъде факт още този петък - ход, който вероятно ще предизвика сериозни ответни мерки от страна на властите в Пекин, допълва финансовото издание.

Високопоставени търговски представители на Белия дом, включващи лица от Департамента по търговия, финансовото министерство и от офиса на Търговското представителство на САЩ, вече проведоха среща по въпроса още преди президентът Доналд Тръмп да вземе участие на срещата на върха на Г-7 в Канада от края на миналата седмица. Те се споразумяха, че САЩ трябва да пристъпят към налагането на мита върху китайските стоки, заявиха пред "Уолстрийт джърнъл" официални американски представители, участвали в тези разговори.

Все още обаче Доналд Тръмп не дал своето окончателно одобрение, като в крайна сметка той може да има втори поглед по въпроса за оказване на силен търговски натиск върху Китай с оглед на факта, че САЩ желаят сътрудничеството на Пекин в усилията му да накара Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия. Тръмп се върна във Вашингтон в сряда сутринта, след като се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур.

Административен служител на Белия дом е споделил за "Уолстийт джърнъл", че Тръмп и неговият кръг от съветници са имали за цел да финализират в четвъртък плановете за налагане на мита на Китай. Трябва да се има предвид, че откакто Тръмп отправи за пръв път предупреждение за въвеждането на подобни тарифи, властите в Китай не направиха нищо, за да адресират опасенията на американския президента относно търговските практики на Пекин. Именно това е накарало Белият дом да стигне до този етап на възможно скорошно въвеждането на мита върху китайските стоки. През април американската администрация планира първоначално митнически тарифи за вноса на китайски стоки на стойност 50 млрд. долара годишно. Според източниците на "Уолстрийт джърнъл" обаче, тази обща сума може да се промени, тъй като списъкът със стоки е бил усъвършенстван, като някои продукти са били извадени от него, а други са били добавени.

Белият дом определи петък като краен срок за списъка на китайски стоки, които ще бъдат обхванати от новия митнически режим.

Междувременно говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан беше цитиран да казва, че постигнатият към момента прогрес в търговските преговори може да бъде загубен, ако САЩ пристъпят към въвеждане на митнически тарифи.

Той отбеляза, че властите в Пекин подкрепят тезата, че използването на диалог за разрешаване на търговския спор е правилният подход, но в същото време подчерта, че съществуващите търговски споразумения ще станат невалидни, ако САЩ въведат митнически тарифи за вноса на китайски стоки.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна