Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището по изкуствата в шотландския град Глазгоу бе опустошено от голям пожар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Училището по изкуствата в шотландския град Глазгоу бе опустошено от голям пожар, избухнал малко преди полунощ. Повече от 120 пожарникари пристигнаха на мястото на инцидента. Няма съобщения за пострадали.

Само преди четири години по-малък пожар унищожи част от сградата, която е в списъка на историческите и архитектурните забележителности в Шотландия.

Този път обаче сградата бе напълно погълната от огнената стихия. За щастие няма пострадали. Полицията евакуира 27 души от съседни сгради, застрашени също от огъня.

Училището е проект на арт-нуво архитекта и дизайнер Чарлз Рени Макинтош. Най-известната част от нея е библиотеката, където има редки и архивни материали, както и оригинални мебели, но според наличната информация, тя е напълно опустошена. Причината за пожара още не е известна.

През последните години училището по изкуствата или „сградата Макинтош“, както още е известно, произведе много съвременни британски художници като Дъглас Гордън, Дейвид Шрингли и трима носители на наградата „Търнър“: Саймън Старлинг през 2005, Ричард Райт през 2009 и Мартин Бойс през 2011 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна