Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Блумбърг": Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол

Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол между 300 000 и 600 000 барела дневно, съобщава "Блумбърг". В края на седмицата държавите от петролния картел ОПЕК и съюзниците на организацията се събират във Виена. В очакване на срещата във Виена цената на петрола се понижава на международните пазари.

Руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че след разговори със саудитския му колега Халид ал Фалих двете страни "принципно" са подкрепили постепенно излизане от сделката и за евентуален ръст на добива с 1,5 млн. барела дневно. Русия не е част от Организацията на страните - износителки на петрол, но има споразумение с нея. В същото време Иран и Венецуела настояват за удържане на натиска от страна на Съединените щати, тъй като именно към тези две държави има наложени санкции от Вашингтон. От американската администрация искат увеличаване на добива, тъй като цената на черното злато започна да расте, а това заплашва икономическия растеж. Ирак също се възпротивява на ръста на добива. Ирак, както и Иран и Венецуела, нямат свободен капацитет и не биха могли да се възползват от евертуално облекчаване на квотите.
Срещата на ОПЕК идва в момент, когато Китай наложи мита върху вноса на американски петрол като част от размяната на търговски тарифи между Пекин и Вашингтон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна