Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ескалиращото търговско напрежение предизвиква бягство на капитали към японски йени и американски долари

Щатският долар и японската йена поскъпват спрямо останалите основни валути по време на търговията във вторник с оглед на страховете от по-нататъшна ескалация на търговския конфликт между САЩ и Китай, което предизвиква и нови труболенции на световните капиталови пазари. Повод за тези притеснения дадоха последните заплахи на Доналд Тръмп, че администрацията на Белия дом обмисля да наложи допълнителни мита върху вноса на китайски стоки за общо до 400 млрд. долара, ако властите в Пекин отговорят с аналогични по размер контрамита на първия кръг от наказателни тарифи, наложени от САЩ за 50 млрд. долара.

От една страна засилващото се напрежение на финансовите пазари (спад на фондовите и на пазарите на облигации) връща статута на йената като "валута-убежище". Японската валута поскъпва с 0,65% спрямо щатския долар към 8-дневен връх от 109,55 йени и с цели 1,35% спрямо еврото към триседмичен връх от 126,64 йени.

От друга страна доларът намира подкрепа от предположенията, че една реална търговска война между САЩ и Китай може да оскъпи значително американския внос, засилвайки допълнително инфлационния натиск, което пък би принудило Федералният резерв да предприеме по-агресивна политика на повишаване на лихвите ставки. Трябва да се има предвид, че при растящо напрежение на финансовите пазари "зелените пари" също се ползват със статута на "валута-убежище". Това допринесе за поскъпването на "доларовия индекс" спрямо останалите шест водещи валути с 0,5% към 11-месечен връх от 95,30 пункта (най-високо ниво от юли 2017-а година).

Австралийският и канадският долари изглеждат най-силно изложени на рисковете от ескалация на търговското напрежение в световен план, тъй като те са "стоково-зависими" валути. Поради това не е изненада, че във вторник те се понижават към едногодишни дъна спрямо американския им събрат на нива съответно от 0,7347 щатски долара и от 1,3291 "канадеца" за един американски долар.

В същото време еврото се намира под нов натиск от продажби спрямо долара, йената и швейцарския франк в резултат на сигналите за нарастващо напрежение в германската управляваща коалиция, след като вътрешният министър Зеехофер даде срок от две седмици на канцлера Ангела Меркел да намери решение на важния въпрос бъдещата миграционна политика както в рамките на страната, така и в целия ЕС. Днешните коментари на шефа на ЕЦБ Марио Драги също допринасят за слабостта на единната валута.

Еврото се понижава с 0,65% към триседмично дъно от 1,1531 долара с поглед обратно към неговото ключово дъно от края на месец май около 1,1510 нивото (най-слабо евро от юли 2017-а година).

Британската лира пък се понижава с 0,55% към ново 7-месечно дъно около 1,3151 долара с оглед на продължаващата липса на съществен прогрес в преговорите за Брекзит само десетина дни преди Европейската среща на върха на 28-и и 29-и юни. Премиерът Тереза Мей пък е изправена пред ново препятствие в сряда, когато Камара на общините ще трябва да гласува поправки на законопроекта за сметката, която Великобритания ще трябва да плати на ЕС след нейното напускане на съюза в края на март 2019-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна