Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците от петролния сектор на Венецуела бягат заради безпаричие

Приходите на държавната петролна компания PDVSA са намалели драстично
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди работници на венецуелската държавна петролна компания компании PDVSA напускат, а мнозина – и страната заради хиперинфлацията, пише New York Times. Служителите вземат със себе си коли, оборудване, кабели – всичко, което може да се продаде и да ги компенсира за обзеценените заплати.

Това влошава ситуацията за нефтодобивната компания, която и без това е на исторически минимум по отношение на добивите, но все още е основен източник на приходи за правителството, отбелязва изданието.

Заплатите на работещите в петролния сектор на Венецуела винаги са били високи, но сега нещата са променени.

„Получавам 1,4 милиона боливара седмично и с тях не мога да си купя паста за зъби“, казва бивш служител на петролната компания.

Если раньше зарплаты работников нефтяной отрасли в Венесуэле были высокими и позволяли обеспечивать достойный уровень жизни, то теперь, как отмечает издание, все изменилось. На черния пазар 1 долар струва почти 2,6 милиона боливара.

В района El Tigre, където работят Chevron, Repsol, CNPC и "Роснефт", добивите са се сринали драстично, а разработката на нови кладенци е парализирана заради липса на оборудване, резервни части и даже на храна за работниците.

Икономическата криза във Венецуела, управлявана от президента-социалист Николас Мадуро, се задълбочава заради галопиращата инфлация и спада в държавните приходи вследствие на нестабилните цени на петрола и популистки мерки, пише още в публикацията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени