Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно е да не се стигне до консенсус за увеличаване на добива на петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно е да не се стигне до консенсус за увеличаване на добива на петрол във Виена, предадоха ТАСС и Ройтерс. Техническият комитет във формат ОПЕК + не успял да постигне съгласие преди официалната среща на Организацията на страните - производителки на петрол и техните съюзници.

Предложенията за увеличаване на добива на петрол, с което да се повлияе върху увеличаващите се цени на черното злато, са между 300 000 барела и 1,8 барела дневно. От Иран и Венецуела настояват да няма промяна, тъй като нямат свободен капацитет за увеличение на добива, а в същото време търпят санкции от Съединените щати. Именно администрацията на президента Доналд Тръмп обаче иска по-голям добив, защото смята, че високите цени на петрола подкопават икономическия растеж.

Ройтерс цитира източници от иранската страна, според които е възможно да не се стигне до консенсус. Възможно е министърът на петрола на страната да напусне Виена преди официалната среща. Източници на ТАСС твърдят, че последното решение ще бъде оставено на министрите, тъй като експертите не могат да стигнат до обща позиция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна