Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Технологичният индекс Nasdaq удари нов рекорден връх след поскъпване на медийните акции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Технологичните и медийните акции допринасят за позитивен старт на търговията на Уолстрийт в сряда, като индексът Nasdaq удари за кратко нов рекорден връх само ден, след като инвеститорите в световен план бяха притеснение от ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай.

Акциите на 21st Century Fox поскъпват с цели 6,5%, след като компанията Walt Disney повиши рязко своята оферта за покупката на медийната групировка до 71,3 млрд. долара, надвишавайки предложената от Comcast цена.

Акциите на компаниите, известни като FAANG (на Facebook, Alphabet, Amazon, Netflix и Apple) пък се повишават с между 0,7% и 2,3%, като акциите на Facebook поскъпват с над 2% надвишавайки за пръв път нивото от 200 долара. Солиден скок от близо 4% бележат и акциите на Twitter Inc.

Всичко това допринася за нарастване на технологичния индекс Nasdaq с 0,6% към нов рекорден връх от 7781 пункта.

Широкият индекс S&P500 се повишава по-предпазливо с 0,14%, докато индексът на сините чипове DJIA се колебае между слаби печалби и загуби с оглед на промяна на 30-те компании, влизащи в него. От днес General Electric Co. вече не е част от Dow Jones Industrial Average index за пръв път от 111 години насам, като негово място ще бъде заето от компанията Walgreens Boots Alliance Inc. Според Дейвид Блитцер - председател на индексната комисия към S&P Dow Jones Indices, "промяната ще направи DJIA по-добро мерило за икономиката на САЩ и за американския фондов пазар".

В резултат на тази промяна, акциите на General Electric се понижават с 0,77%, докато на Walgreens Boots Alliance нарастват с цели 3,17%.

След първоначално повишение на индекса DJIA с 0,25%, той отново излезе на известна загуба, понижавайки се с 0,17% и е на път да приключи на негативна територия за седма поредна сесия на търговия, след като вчера се срина с близо 300 пункта (понижение с 1,2%).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна