Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед: Всички банки в САЩ изпълняват условията за минимален капитал след проведения "стрес тест"

Банките в САЩ биха загубили сумарно 578 млрд. долара при хипотетична рецесия

Всичките банки, изследвани от Федералният резерв, са изпълнили условията за минимален наличен капитал, след като те бяха тествани за възможни последици от една хипотетична тежка рецесия, съобщи централната банка на САЩ в четвъртък вечерта, съобщава "Уолстрий джърнъл".

Федералният резерв отбеляза, че банките отговарят на минималните изисквания след "силно неблагоприятния стрес-тест", който би довел до сумарни загуби от 578 млрд. долара за тестваните 35 кредитори.

Фед посочи, че общото съотношение на т.нар. "собствен капитал от първи ред" (tier 1 capital ratio) ще спадне от актуалното ниво от 12,3% през четвъртото тримесечие на 2017-а година до 7,9% при сценария, заложен в "стрес теста". Това обаче е по-ниско от нивото от 9,2% при предходния  "стрес тест", на който банките бяха подложени през миналата година.

Според Федералния резерв резултатите все още сочат за наличието на добре капитализиран банков сектор.

Централната банка отбеляза, че няколко фактора са повлияли на капиталовото съотношение, включително увеличаване на балансите по кредитни карти, както и последните данъчни промени, които са довели до еднократно намаляване на банковото стартово отношение на "собствения капитал от първи ред".

Банката с най-високо капиталово ниво е американското поделение на Credit Suisse (17,6%), следвано от Deutsche Bank (с 12,2%), докато State Street има най-ниското ниво от едва 5,3%, докато при Goldman Sachs то е от 5,6%. Трябва да се има предвид, че минималният праг на изискуемия собствен капитал е от 4,5%.

Това е само първият кръг от "стрес тестовете", като резултатите от общия капиталов анализ ще бъдат обявени през следващата седмица. Само тогава акционерите на банките ще знаят на какъв банков дивидент ще могат да разчита, или какъв ще бъде размерът на евентуалното обратно изкупуване на акции от страна на кредитните институции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна