Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три членки на ЕС спъвали началото на преговори за еврочленство на Македония и Албания

| обновено на 26.06.18 в 15:08
Гръцкият външен министър Никос Кодзиас
Снимка: БГНЕС

Три са вече страните, които се противопоставят на започването на преговори с Македония и Албания за членство в ЕС, съобщи днес гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас. Това са Франция, Холандия и Дания. Дипломатът коментира, че не е добра идея Македония и Албания да бъдат разделени при преговорите

„Знаете ли, има много конфликтни линии в нашия регион, например, между Албания и Сърбия. Ако оставите Албания назад, разликата между двете страни ще се задълбочи и това не е добре за региона“, каза Кодзиас.

Гръцкият външен министър определи българското председателство като отлично.

„Отлично председателство, което имаше и нашата подкрепа. Мисля, че благодарение на него направихме много важни стъпки по отношение на политиката на ЕС към Западните Балкани“, заяви Кодзиас.

„Германското правителство е готово да подкрепи Албания и бившата югославска република Македония по пътя й към ЕС. Готови сме да изпратим зелена светлина и аз бих искал да окуража нашите приятели от Холандия и Франция да се присъединят към нас“, каза по-рано днес германският държавен секретар Михаел Рот, който участва в работата на съвета.

Министърът на външните работи и европейските дела на Люксембург Жан Аселборн пък заяви, че Съвет „Общи въпроси“ ще допусне политическа грешка, ако не вземе днес решение за започване на преговори с Македония за членство в ЕС.

Холандия се противопоставя на началото на преговорите с Албания, а Франция има резерви за Македония.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна