Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат дисциплинарни проверки срещу 6-има служители на Ловешкия затвор

Затворът в Ловеч
Снимка: БГНЕС

Да бъдат образувани дисциплинарни проверки срещу 6 длъжностни лица от затвора в Ловеч - това предлага специалната комисия, назначена от Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ в правосъдното министерството, след  бягството от работа на външен обект на рецидивиста Борис Ангелов.

Сред предложените за наказание са началникът на затвора и заместникът му. Другите са началникът на сектор „Социална дейност и възпитателна работа“, социалният инспектор на затвора и началникът на общежитието „Полигона“ и социалният инспектор там.

Според проверяващите до бягството на се стигнало след пропуски и грешки. Една от тях е липсата на комуникация и екипност в дейността на служителите, имащи отношение към изготвяните становища за правния статут на лишените от свобода. Комисията установила, че становището от социалния инспектор на затвора е формално и противоречи на доклад на друг социален инспектор. С оглед на присъдата за блудство и грабежи не са отчетени характеристичните данни и стойността на оценката от рецидив при назначаването на Борис Иванов на външен неохраняем работен обект. Установено е още, че той не е имал адаптационен престой в затворническото общежитие, през който да се наблюдава неговото поведение, преди да бъде изведен на външния обект.

Това е станало два дни след като е бил прехвърлен от затвора в Ловеч в местното затворническо общежитие „Полигона“, съобщават от Министерството на правосъдието.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна