Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за обилни валежи в 11 области, за останалите кодът е жълт

| обновено на 27.06.18 в 11:38
Снимка: БГНЕС

Двама души са спасени от екип на пожарната в ивайловградското село Ленско. Те са се намирали в дълбоко дере в района и заради силния дъжд водата започнала да се покачва бързо. В ивайловградското село Меден бук проливните дъждове са подкопали път. Участъкът е обезопасен, но преминаващите трябва да бъдат внимателни.

До 100 литра на квадратен метър дъжд е измерен тази нощ в Хасковско. Най-голямо е количеството в района на Симеоновград, а най-малко в Любимец - 20 литра. Средно в повечето райони измереното количество е около 75 литра на квадратен метър.  Обстановката в областта е нормална, съобщават от областната администрация в Хасково. 

Средно между 35 и 40 литра на квадратен метър са валежите в област Кърджали за последното денонощие. Най-големи са количествата в северната част на общините Ардино и Черноочене, където на места са отчетени над 60 литра на квадратен метър. Тази сутрин валежите са по-слаби, но синоптиците предупреждават за нови, интензивни дъждове в следобедните часове. За момента няма сигнали за инциденти, нивата на язовирите и реките в областта са в нормата.

У нас в 11 области за днес е в сила оранжев код за очаквани обилни валежи. За останалата част от страната е обявен жълт код.

Предупреждение с оранжев код за обилни валежи е обявено за утре за цялата страна. Очакват се количества до 50 литра на квадратен метър, на отделни места - и повече. 

Облачно и дъждовно остава времето днес, с интензивни и значителни по количество валежи в отделни райони на страната. Очаквани максимални температури между 19 и 25 градуса, за София 19.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна