Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен старт на Уолстрийт, след като Тръмп "даде заден" по отношение на ограничаване на китайските инвестиции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основните американски фондови индекси стартират днешната търговия на Уолстрийт с добри повишения, тъй като инвеститорите реагират позитивно на решението на Белия дом да използва съществуващата Комисия по чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS), за да защити американските технологии, вместо да предприеме по-агресивни рестриктивни мерки, насочени конкретно към китайските инвестиции в технологичния сектор.

Преди това решение и трите водещи фондови фючърси се търгуваха на извънборсовата търговия с понижения от около 0,5%, но след сигналите за известно "омекване" на позициите на администрацията на Тръмп, те отвориха днешната търговия на "зелена територия".

Постепенно индексът DJIA задълбочи възходящото си движение и вече нараства с над 230 пункта (повишение с 0,95%) към 24 516 пункта, отскачайки обратно над важната 200-дневна пълзяща средна около 24 305 пункта.

Индексът S&P500 напредва с 0,7%, като 7 от всичките 11 отделни секторни индекси се търгуват на позитивна територия. Енергийните акции бележат най-солиден ръст с оглед на продължаващото и днес поскъпване на фючърсите на американския лек суров петрол с над 2% към 72 долара за барел.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се повишава по-скромно с 0,45%.

Сигналите за известното отслабване на търговското напрежение между САЩ и Китай се отразяват позитивно и на борите в Европа, където общият индекс Stoxx Europе 600 нараства с 1,1% малко преди края на днешната търговия. Германският индекс DAX се повишава с цели 1,51%, френският CAC40 - с 1,46%, италианският MIB - с 1,38% и британският FTSE100 - с 1,18%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна