Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси също приветстват постигнатото миграционно споразумение в рамките на ЕС

Европейските фондови борси също приветстват постигнатото миграционно споразумение в рамките на ЕС, като инвеститорите оставят на заден план (поне за кратко) притесненията около растящото търговско напрежение между САЩ и останалия свят.

Подемът на европейските пазари на акции е факт въпреки поскъпването на еврото спрямо останалите основни валути, което е също в резултат на договорената миграционна сделка.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,85%, следвайки позитивния финал на Уолстрийт от снощи, когато и трите основни американски индекса успяха да се повишат в самия край на търговията. Индексът DJIA затвори в четвъртък са повишение от 0,41%, индексът S&P500 нарасна с 0,62%, а технологичният Nasdaq Composite - с 0,79%.

Солиден ръст с 1,22% бележи в началото на днешната търговия германският индекс DAX 30, тъй като миграционното споразумение на лидерите на ЕС отслаби страховете за сериозна криза в управляващата тройна коалиция на канцлера Меркел.

Френският индекс CAC40 пък отваря с повишение от 1,34%, докато италианският индекс FTSE MIB нараства с 1,4%, тъй като не се оправдаха опасенията, че срещата на върха в Брюксел може да доведе до сериозен разкол между новото правителство на Италия и останалите страни от съюз по мигрантския въпрос.

Британският индекс FTSE100 също нараства с около 1% при старта на търговия в Лондон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна