Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия на европейските борси след официалния старт на търговската война между САЩ и Китай

Европейските фондови индекси се колебаят около техните вчерашни нива на затваряне, тъй като вниманието на инвеститорите остава насочено към официалния старт на търговската война между САЩ и Китай след влезлите в сила от 6-ти юли високи американски мита за вноса на китайски стоки за 34 млрд. долара и очакваните реципрочни мерки от страна на властите в Пекин.

Липсата на активна търговия на борсите на стария континент е продиктувана и от факта, че Департаментът по труда ще представи своя редовен доклад за пазара на труда и за нивото на безработица в САЩ през юни (от 15:30ч. наше време), като с интерес ще се следи и днешната важна среща на британски министри във връзка с ключовите преговори с ЕС относно Брекзит.

Първоначално основните европейски фондови индекси се повишиха предпазливо, следвайки отскока на азиатските борси в края на днешната търговия и по-специално на китайският индекс Shanghai Composite, който нарасна с 0,5%, ограничавайки седмичния си спад до 3,5 на сто. Индексът Hang Seng също се повиши с 0,47%, но загуби повече от 2% от стойността си в рамките на настоящата седмица. Скок с 1,12% отчете и японският индекс Nikkei, докато южнокорейският индекс Kospi се повиши с 0,68%.

Това помогна за слабо повишение и на водещите европейски фондови индекси в началото на днешната търговия, тъй като инвеститорите действаха на пазарния принцип: "Продавай (акции) при слухове (за търговска война между САЩ и Китай), купувай при факти". Ескалиращото търговско напрежение обаче ограничи първоначалния позитивен старт на борсите на стария континент, като в ранния следобед повечето индекси се оцветиха в червено.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,11%, излизайки на негативна територия за пръв път от понеделник насам, но все още е на път да отбележи повишение от около 0,5% на седмична база след две поредни седмици на загуби.

Германският индекс DAX се колебае около неговото вчерашно ниво на затваряне, френският CAC40 се понижава с 0,11%, а британският FTSE100 - с 0,34%.

Акциите на Дойче банк поскъпват с 3,55% след информация на бизнес седмичника WirtschaftsWoche, че JP Morgan Chase и ICBC обмислят да придобият пакет от акции в най-големия германски кредитор.

Акциите на Thyssenkrupp пък поскъпнаха за кратко с близо 3% след информация от късно снощи за оставка на досегашния изпълнителен директор на компанията Хайнрих Хайзингер, преди обаче да се окажат под натиск от продажби, понижавайки се с 1,3% в ранната следобедна търговия.

Въведените от САЩ мита за китайски стоки и последвалият отговор от страна на властите в Пекин обаче се отразяват отново негативно на акциите на европейските автомобилни компании. Акциите на Volkswagen се понижават с 1,96%, на BMW - с 0,3%, на Peugeot - с 1,25%, на Renault - с 1,84%, на Fiat Chrysler Automobiles - с 2,08% и на Daimler - с 0,2 на сто.

Фючърсите на основните американски фондови индекси също се намират под известен натиск от продажби на извън борсовата търговия с оглед на днешния реален старт на търговската война между САЩ и Китай. Фючърсите на DJIA се понижават с 0,35%, на S&P500 - с 0,2% и на Nasdaq100 - с 0,21%, като инвеститорите са в очакване и на важния доклад за състоянието на пазара на труда и на нивото на безработица в САЩ през юни (от 15:30ч.).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна