Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на търговския дефицит на САЩ през май до 19-месечно дъно

През май международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се сви по-рязко от очакваното до 19-месечно дъно благодарение на повишаване на износа до рекордни нива при по-слаб растеж на вноса, показват данни на Департамента по търговия. Намаляването на търговския дефицит на САЩ е факт само месец преди първата вълна от митнически тарифи, наложени от администрацията на Доналд Тръмп върху вноса на чуждестранни стоки и последвалите ответни мерки от страна на важни търговски партньори на САЩ като ЕС, Китай, Канада и Мексико.

В рамките на месец май американският търговски дефицит се понижи с 6,6% до 43,1 млрд. долара от 46,1 млрд. долара през април и осреднената прогноза на финансовите пазари за дефицит в размер на 43,6 млрд. долара. Това представлява най-малък търговски дефицит от октомври 2016-а година насам.

Причина за по-добрите от очакваното данни е нарастването на американският износ с 1,9% до рекордни 215,3 млрд. долара благодарение най-вече на ръст на износа на соя с близо 2 млрд. долара. В същото време вносът нарасна с едва 0,4% до 258,4 млрд. долара.

                                                                                           Графика на търговския дефицит на САЩ в млрд. долари

Снимка

Днешният доклад сякаш изглежда в подкрепа на търговската политика, провеждана от президента Доналд Тръмп, но все още не е ясно как въвежданите от САЩ високи мита и последвалите мита от страна на Китай, Европа, Канада и Мексико ще повлияят върху американския търговски баланс.

Така например "търговската дупка" между САЩ и Китай де факто се разшири през месец май до 33,187 млрд. долара от дефицит за 27,962 млрд. долара през април, дефицитът спрямо ЕС се сви слабо до 13,387 млрд. долaра от 14,642 млрд. долара месец по-рано. Дефицитът спрямо Канада пък нарасна до 1,501 млрд. долара от 806 млн. долара през април, а спрямо Мексико - до 6,715 млрд. долара през май от 5,652 млрд. долара месец по-рано.

Ако все пак общият позитивен тренд на търговския баланс през май се запази и през следващите месеци, нетната международна търговия може да допринесе за растежа на БВП на САЩ през второто тримесечие след нейното неутрално влияние върху растежа в началото на годината.

За първите пет месеца на настоящата година вносът в САЩ се увеличи с 8,6% спрямо същия период на 2017-а, докато износът нарасна с 8,8%, като търговският дефицит се разшири на годишна база със 7,9% и все още има риск да достигне през цялата 2018-а година рекордни за последното десетилетие нива от близо 600 млрд. долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна