Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп номинира консерватора Брет Кавано за член на Върховния съд

| обновено на 10.07.18 в 07:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви своето решение да номинира Брет Кавано като кандидат за Върховния съд и така сложи край на една продължителна война на спекулации за името на новия избраник. Посоченият съдия е университетски преподавател в Харвард, Йейл и Джорджтаун и по-рано е работил със спец прокурора, който разследваше връзката на бившия президент Бил Клинтън с Моника Люински. Бил е част от екипа и на двамата президенти Буш.


На официалното събитие в Белия дом присъстваха членове на администрацията, редица сенатори и конгресмени, както и съпругата и двете дъщери на Кавано. В телевизионното си изявление президентът похвали номинирания, като го определи като “един от най-блестящите и остри правни умове в наши дни”.

В часовете преди обявяването на името му тълпи от протестиращи се събраха пред сградата на Върховния съд, тъй като се счита, че Кавано няма да подкрепя правото на извършване на аборти.

53-годишният Кавано е номиниран за мястото на съдия Антъни Кенеди, който се оттегли след три десетилетия служба.

Федералните съдии се назначават доживот по предложение на държавния глава. Съдебните назначения, изпълнявани от всеки президент, са най-дългосрочните и са едни от най-важните ходове във вътрешно политически план. Тръмп вече номинира съдия за Върховния съд през 2017 г., а Кавано ще е неговият втори човек във висшия орган.

Според анализатори назначаването на още един член на Върховния съд ще засили позициите на американските консервативни кръгове за години напред. Кавано започва серия от срещи със сенатори още от днес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна