Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо повишение на европейските акции в очакване на отчетите на водещи американски банки

Европейските фондови индекси нарастват предпазливо по време на петъчната търговия, следвайки вчерашния солиден отскок, тъй като инвеститорите отново оставят на заден план притесненията, свързани с растящото търговско напрежение между САЩ и останалия свят, насочвайки тяхното внимание към предстоящите финансови отчети на няколко от най-големите американските банки за второто тримесечие на годината.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,27%, след като в четвъртък нарасна с 0,8% и е на път да излезе на печалба за втора поредна седмица.

Банковият индекс Stoxx Europe 600 Banks index се повишава с 0,45%, като инвеститорите са настроени позитивни към очакваните днес финансови отчети на три от най-големите банки на САЩ -  JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc. и Wells Fargo & Co.

Трябва да се има предвид, че участниците на фондовите борси очакват двуцифрени ръстове на печалбите на редица американски компании през второто тримесечие в резултат на сериозното намаляване на корпоративните данъци, което влезе в сила от началото на годината. Според агенция Thomson Reuters инвеститорите и анализаторите се надяват, че осреднената печалба на компаниите, влизащи в индекса S&P500, ще нарасне през второто тримесечие с около 21%.

Индексът на технологичните компании Stoxx Europe 600 Technology Index пък се повишава с 0,5%, намирайки подкрепа от вчерашното солидното поскъпване с 1,39% на американския технологичен индекс Nasdaq Composite до най-високо ниво от 20-ти юни насам и до ръст на Nasdaq 100 Index до нов рекорден връх.

Подкрепа за днешното възходящо движение на европейските пазари на акции оказва и понижението на еврото и на британската лира към 10-дненви дъна спрямо щатския долар, тъй като това е позитивно за експортно-ориентираните европейски компании.

Германският индекс DAX 30 напредва с 0,32%, френският CAC40 - с 0,44%, а британският FTSE100 - с 0,39%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна