Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на търговския излишък на еврозоната в резултат на намаляващ износ

Задълбочаване на търговския дисбаланс между ЕС и САЩ през първите пет месеца на годината

Търговският излишък на еврозоната се сви през май за трети пореден месец, което е нов сигнал, че икономиката на региона е малко вероятно да отбележи добър отскок след слабото начало на годината, показват данни на Евростат.

Според европейската статистика търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана база се понижи през май до 16,9 млрд. евро от 18,0 млрд. евро през април при очаквания на финансовите пазари за излишък от около 18,6 млрд. евро.

Влошаването на търговския баланс се дължи на повишаване на вноса с 0,9% на месечна база при по-слабо нарастване на износа с 0,2 на сто.

Спрямо година по-рано обаче износът от региона на единната валута се понижи с 0,8%, достигайки 189,6 млрд. евро (спрямо пика от 205,9 млрд. евро през март 2017-а), докато вносът се увеличи с 0,7% до 173,1 млрд. евро. Това доведе до търговски излишък на сезонно-некоригирана база в размер на 16,5 млрд. евро спрямо излишък за 19,3 млрд. евро през май 2017 година.

Трябва да се има предвид, че рязкото нарастване на износа допринесе за ускоряване на икономическата експанзия на еврозоната през втората половина на миналата година, когато БВП на региона отчете най-солиден растеж от десетилетие насам. Слабото представяне на експорта в началото на 2018-а година обаче допринесе са за рязко забавяне на икономическия растеж през първото тримесечие. Данните за износа през април и май предполагат, че няма да има съществено подобрение на икономическия растеж през второто тримесечие, като официалните предварителни данни на Евростат за БВП през периода април - юни ще бъдат оповестени на 2-ри август.

В рамките на целия Европейския съюз износът на стоки се понижи през май с 2,7% спрямо година по-рано, достигайки 160,9 млрд. евро, докато вносът от останалия свят се сви с 1,4% до 163,0 млрд. евро. В резултат на това 28-те страни - членки на ЕС отчетоха през май търговски излишък за едва 200 млн. евро спрямо позитивен търговски баланс за 2,3 млрд. евро през май 2017 година.

Търговският излишък на ЕС спрямо основния партньор в лицето на САЩ пък се разшири през първите пет месеца на 2018-а до 54,8 млрд. евро спрямо 48,1 млрд. евро година по-рано, което предполага, че Европейският съюз е на път да отбележи поредна година на растящ позитивен търговски баланс спрямо Съединените щати. Тази оставаща в сила тенденция може допълнително да ескалира търговското напрежение с американската администрация, която продължава да гледа на огромния дефицит с основните търговски партньори на САЩ като знак, че правилата, уреждащи тези отношения, са несправедливи.

В рамките на периода януари - май, точно месец преди решението на Доналд Тръмп да въведе високи мита за вноса на стомана и на алуминий от ЕС, европейският износ в посока САЩ нарасна с 2,1% спрямо година по-рано, докато вносът на американски стоки се сви с 3,1 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна