Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия: Европа няма да се подаде на търговските заплахи на САЩ

Европа няма да се подаде на заплахите на САЩ по отношение на търговския спор и иска да разреши този спор чрез преговори, заяви във вторник министърът на външните работи на Германия Хайко Маас само ден преди предстоящите важни разговори на Европейската комисия във Вашингтон, съобщава Ройтерс.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер трябва да се срещне в сряда с президента на САЩ Доналд Тръмп, за да бъдат обсъдени наложените от Белия дом митнически тарифи върху вноса на стоманата и алуминия от ЕС, както и заплахите за разширяването на протекционистките мерките и върху вноса на европейски автомобили.

"Добре е, че Жан-Клод Юнкер ще бъде във Вашингтон утре, за да разговаря и да търси решение, но ние не отиваме на тези преговори с пистолет, насочен към гърдите ни. Не мисля, че заплахите ни доближават до постигането на решение", отбеляза Хайко Маас.

"Ние в Европа трябва да останем заедно. Надявам се, че ще успеем да постигнем решение чрез консенсус, но няма да бъдем заплашвани и да отстъпим позициите си толкова лесно", посочи той пред германска обществена телевизия.

Трябва да се има предвид, че Доналд Тръмп се оплаква от по-високите мита, налагани от Европейския съюз за вноса на автомобили, като дори описа единния блок като "враг" на САЩ по въпросите на търговията. В същото време официални европейски представители отбелязват, че докато митата на ЕС за вноса на автомобили са действително по-тежки от тези, прилагани от Съединените щати, американските тарифи за други продукти, включително камиони, са по-високи. Те посочват, че евентуалното намаляване на митата за вноса на автомобили може да бъде само част от една по-всеобхватна търговска сделка.

Хайко Маас, който предстои да посети Япония и Южна Корея, които също са заплашени от американските митнически тарифи, заяви, че никой няма интерес от нови и по-високи налози.

"В крайна сметка всичките страни ще загубят, включително и американците", посочи той, добавяйки, че се надява американските официални представители да разберат това.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна