Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без дебати Народното събрание прие на първо четене изменения в Закона за енергетиката

Депутатите намалиха административните процедури при получаване на разрешение за строеж

Снимка: БГНЕС

Без дебати Народното събрание прие на първо четене изменения в Закона за енергетиката, които намаляват административните процедури за получаване на разрешение за строеж и улесняват достъпа до електропреносната мрежа.

С промените в Закона за енергетика, внесени от Министерски съвет, се отнема съществуващата към момента възможност операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи да отказват достъп до тях поради влошаване на условията за снабдяване. Тази възможност се заменя с възможност временно да се ограничи или преустанови достъпът на ползвателите при определени условия.

Ограничаването на достъпа се отнася за вече присъединени ползватели. С други изменения на закона се въвежда задължението при отказ от присъединяване на нови потребители, операторите изрично да мотивират писмено решението си. По този начин ще се гарантира по-голяма правна сигурност за ползвателите на енергийни услуги, смятат от правителството.

С друга група поправки в закона се облекчава режимът за изграждане на линейни енергийни обекти - електропроводи, газопроводи, нефтопроводи, като към тях се включват и стълбовете. Тези енергийни обекти ще се изграждат вече въз основа на учредено сервитутно право. Предвижда се още възможността за възмездно придобиване на имоти - частна, държавна или общинска собственост, без търг или конкурс за изграждането или разширението на трафопостове и подстанции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна