Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд решава противоречи ли Истанбулската конвенция на основния закон

| обновено на 27.07.18 в 12:06
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд ще обяви противоречи ли на основния закон Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Съдът беше сезиран от 75 народни представители от ГЕРБ с искане за т.нар. "абстрактен предварителен контрол" за конституционосъобразност на Истанбулската конвенция.

Документът стана проблем на Конституционния съд в началото на година след полюсна политическа и гражданска дискусия. Конвенцията раздели първо министрите в кабинета, след това се спъна в парламентарните комисии и след като ГЕРБ остана малцинство в настояването си тя да бъде ратифицирана, а партньорът на ГЕРБ във властта – „Обединени патриоти“, бяха сред най- яростните ѝ критици, тя беше изтеглена от Народното събрание, за да ѝ бъде направен анализ за конституционосъобразност.

От седмица вървят спекулации за очакваното днес решение на Конституционния съд. Миналия понеделник в социалните мрежи се появи информация, че със седем на пет гласа конституционните съдии са решили, че Истанбулската конвенция не противоречи на основния закон, което се оказа фалшива новина.

Според запознати, очаква се мнозинството да обяви, че документът не съответства на основния закон, защото въвежда неясни понятия, което пък влиза в противоречие с установения в основния закон принцип на правовата държава.

Вариантите са поне три - стана ясно от коментар в "Преди всички" на председателя на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Да се прекрати окончателно процедурата по ратификация на Конвенцията, да се търси конституционно мнозинство за промени в основния закон, и третия вариант: "Ако проблемът е в понятията и тяхната интерпретация, е възможно да търсим проверяваме какви са възможностите да се ратифицира, удостовери и съответно да се направят понятията еднозначни е еднопосочни, безпротиворечиви на Конституцията".  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна