Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция свиква извънреден конгрес

Мухарем Индже
Снимка: Ройтерс

Необходимият брой подписи на делегати за провеждане на извънреден конгрес на Народнорепубликанската партия в Турция е събран. Това обявиха нейни активисти вчера следобед. Подписите ще бъдат внесени в централата в сряда.

Привърженици на кандидата за президент на формацията Мухарем Индже настояват за провеждане на извънреден конгрес след неуспеха на партията на предсрочните парламентарни и президентски избори, които се проведоха на 24 юни т. г. Те имаха на разположение 15 дни, за да убедят в искането си половината от общо 1230-те делегати.

По-рано в понеделник говорителят на партията Бюлент Тезджан заяви, че ако бъдат внесени нужният брой подписи, уставът ще бъде спазен и ще се проведе конгрес. Това трябва да се случи в рамките на 45 дни. Партията проведе редовния си конгрес през февруари тази година и на него досегашният лидер Кемал Кълъчдароглу беше преизбран.

По-рано вчера пък след заседание на ръководството на Добрата партия, нейният генерален секретар Айтун Чърай заяви, че кандидатът за лидер на всички делегати и на партийното ръководство е досегашната председателка на формацията Мерал Акшенер. В края на миналата седмица тя заяви, че свиква извънреден партиен конгрес, който ще се проведе на 12 август, на който тя няма да се кандидатира, но редица партийни активисти настояват тя да не се отказва от поста.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна